MERAK EDİLEN BAZI SORULAR


Acil kanamalarda veteriner hekime götürene kadar ne yapmalıyım?
Derin bir kesik veya yaradan gelen kanamayı durdurabilmek için iki temel yöntem vardır, doğrudan baskı ve turnike. Önce kanamayı doğrudan baskı ile durdurmaya çalışın. Yaranın üzerine bir kaç kat steril gazlı bez koyup sıkıca ve düzgün ve baskı uygulayın. Yarayı silmeyin veya yara temizleyicileri ya da merhemler sürmeyin. Eğer kan gazlı bezden geçiyorsa, bezi almayın bu pıhtılaşmayı önleyip kan akışını yeniden hızlandırabilir. Üzerine yeni bir gazlı bez koyup bastırın. Bacak ya da kuyruktaki kanama baskıya rağmen durdurulamıyorsa, bir turnike kullanmayı deneyin. Bunu ancak son çare olarak kullanın. Turnike uygulaması 2 saatten fazla sürmemelidir. Fazla uzun bir süre uygulanan turnike, uzvun kaybedilmesine yol açabilir. Turnike uygulamak için uzvu ya da kuyruğu 2,5 cm eninde bir gazlı bez ya da geniş bir kumaş parçası ile sarın ve yarım düğüm atın. Dar bir bant veya ip kullanmayın. Üzerine bir kalem yada çubuk takın ve düğümü tamamlayın. Kanama duruncaya kadar yavaşça kalemi döndürün. Yapışkan bant ile yapıştırın. Kan dolaşımının devamını sağlamak için turnikeyi her beş dakikada bir gevşetin. Yarayı steril gazlı bez ile örtün ve köpeği tedavisi için mümkün olduğunca çabuk veteriner hekiminize götürün.

Kedimin / Köpeğimin Ağzı Çok Kokuyor. Neden ?
Ağız kokusunun en büyük nedenleri diş ve diş eti hastalıklarıdır.Bunların başında da diş taşları gelmektedir. Ancak ağız kokusuna neden olabilecek diğer sistemik hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır (böbrek hastalıkları gibi). Ağız sağlığı ve bakımı konularında lütfen hekiminize danışınız.

Veteriner hekimlerin görevleri nerelerdir?
Veteriner hekimliğin görev alanını sadece hayvan sağlığı ile sınırlamak yanlış ve toplum zararına olacak kısır bir düşüncedir. Veteriner hekimliğin görev alanı doğrudan doğruya insan sağlığı ile de ilgilidir. Zira, hayvan sağlığı ile insan sağlığını birbirinden kesin olarak ayırmak mümkün değildir.
Türkiye’de veteriner hekimin görevleri arasında; hayvan sağlığı yanısıra doğrudan insan sağlığı vardır. Veteriner hekimler, hayvan hastalıkları konularında ihtisas yaparak mütehassıs oldukları gibi halen tıp fakültelerinde mikrobiyoloji ve bakteriyoloji ihtisası yapma imkanına da sahiptir. Böylece doğrudan insan sağlığıyla ilgili konulara da girmişlerdir. Hayvan sağlığının korunması insanların zoonoz (hayvandan insana bulaşan) hastalıklardan korunması, hayvanların verimlerini yükseltmek gayesiyle ıslah edilmeleri, hayvani ürünlerin (et, süt, yumurta, peynir, yoğurt vs.) ve yemlerin muayene ve kalite kontrollerinin yapılması veteriner hekimin görevleri arasındadır
Köpeğimi ne ile yıkamalıyım?
Köpeğinizin derisi sizinkinin aksine farklı pH değerine ve de hassasiyetine sahiptir. Derilerinde her daim yağ bulunması, köpeklerin deri sağlıkları açısından gereklidir. Sıklıkla yapılan hata, kendimiz için kullandığımız ürünlerle yapılan yıkamalardır. Bunların sonucunda allerjik reaksiyonlar, deride kurumalar, kepeklenmeler görülebilmektedir. Bu nedenle mutlaka köpekler için özel olarak üretilmiş ve kaliteli şampuanları tercih etmelisiniz.
Köpeğim Arkasını Yere Sürterek Yürüyor, Neden ?
Büyük ihtimalle köpeğiniz anal kese yangısı adını verdiğimiz hastalık nedeni ile kaşıntı hissini gidermek için bu hareketi yapıyordur. Çok iyi bakım koşulları altında dahi oluşabilen bu hastalık, dışkıların daha kolay çıkmasını sağlayan, anüs bölgesindeki keselerin iltihap toplaması ya da içeriklerinin aşırı miktarda birikmesi olarak özetlenebilir. Lütfen gerekli müdahale ve tedavi için en kısa sürede hekiminize danışınız.
Köpeğim çok kokuyor ne yapmalıyım?
Köpeklerin derileri insanı bazen rahatsız edecek derecede koku salgılar. Bu sıklıkla hormonları ya da sahiplerinin titizliği ile ilişkilidir. Deri sağlığının bozulması ile de (uyuz ya da mantar hastalıkları gibi durumlarda) koku ciddi boyutlarda artar. Eğer koku çok hafifse ve Veteriner Hekiminizin belirtmiş olduğu bir deri hastalığı yoksa, evcil hayvan mağazalarında satılan sıvı, kuru ya da köpük formdaki özel şampuanları ya da köpekler için üretilmiş özel parfümleri da kullanabilirsiniz.
Köpeğimi / Kedimi çiftleştirmek istiyorum ancak erkeği/dişiyi kabul etmiyor. Ne yapabilirim?
Sorunun pek çok nedeni olabilir. Hayvanınız dişi ise ve erkekle çiftleşmek istemiyorsa, büyük ihtimalle hayvanınız uygun dönemde değildir. Bunun için kızgınlık dönemini beklemelisiniz. Kanama başladıktan sonraki 7-14. gün arası bunun için uygun dönemdir. Döneminde de erkeği kabul etmiyorsa hormonal dengeleri açısından Veteriner Hekiminizin hayvanınızı muayene etmesi ve gereken uygulamaları yapması şarttır. Eğer hayvanınız erkekse ve dişiyi kabul etmiyorsa, dişiyi değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Hala bir gelişme göremiyorsanız, çifleşmeleri için bir veteriner kliniğine götürünüz ve veteriner hekiminizin erkeği ve dişiyimuayene etmesini isteyiniz. Bu doğrultuda eğer iki taraf da sağlıklı ise ancak kabul etme sorunu varsa erkekten alınan taze sperma dişiye verilebilir. Ancak Veteriner Hekiminiz bu uygulamayla doğru şekilde ve minimum riskle gebeliği sağlayabilir.
Köpeğimin Kulağı Çok Kokuyor. Neden ?
Dış kulak kanalı; bakteri, mantar ve kulak uyuzlarının çok sevdikleri; sıcak ve nemli bir ortamdır. Özellikle uzun kulaklı köpeklerin kulaklarının düzenli bakımı ve temizliği, sağlıkları açısından elzemdir. Kulaktan gelen kötü kokular mutlaka Veteriner Hekiminiz tarafından muayene edilmelidir. Uzun süren enfeksiyonlar tedaviyi zorlaştıracak ve durumun ciddiyetini arttıracaktır.

Köpeğimi ne sıklıkla yıkamalıyım?
Köpeğiniz evde yaşıyorsa, rutin olarak 2 ayda bir yıkamanız esasen yeterlidir. Ancak gerçekten çok kirlendiğine inandığınız zaman yıkamanız derisinin sağlığını korumanız açısından önemlidir. Yıkamadan ziyade tüylerinin uzunluğuna göre belirlenen sıklıkta taramanız çok daha önemlidir. Bu şekilde hem ölü tüyleri almış hem de kan dolaşımını arttırarak yeni gelen tüylerin daha sağlıklı çıkmasını sağlamış olursunuz.

Köpeğimi ne sıklıkla beslemeliyim?
Yavru köpeklere günlük öğünün, üç eş porsiyona bölünerek verilmesi tavsiye edilir. Yetişkin köpeklerin de günde bir sefer yemeleri önerildiği gibi, bazı durumlarda (yemek sonrası kusmalar, aşırı hızlı yeme vs.) günde iki eş porsiyon şeklinde de besleme yapılabilir. Düzenli saatlerde yapılan besleme, sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışması açısından da faydalı olacaktır

Köpeğim / Kedim neden çok tüy döküyor ?
Hayvanınızın tüyleri belirli mevsimlerde doğal olarak değişmekte ve dökülmektedir. Mevsim geçişlerinde vahşi hayvanlar kalın tüyleri ile ince tüylerini değiştirirler. Evimizde baktığımız hayvanlarımız da bu atalarından gelen biyolojik durumu sergilerler. Ancak tüylerin aniden, çok fazla dökülmeye başlaması ya da bölgesel kellik şeklinde, derisi görünecek kadar dökülmesi bir hastalığa işaret edebilir. Bu durumda mutlaka hekiminize danışmanız gerekmektedir. Dostunuzun tüy sağlığı ayrıca yedikleriyle de alakalıdır. Ne kadar kaliteli besinler alırsa, metabolizması okadar sağlam olacak ve karaciğer gibi deriyi kolaylıkla etkileyen organları çok daha düzgün çalışacaktır. Bu şekilde hem sizin hem de onun sağlığı korunmuş olacaktır

Kedimin bütün aşılarını yaptırmama rağmen hastalık bulaşırmı ?

Öncelikle bu güzel sorunuz için teşekkür ederim. Hayvanlardan insanlara doğruda veya dolaylı yollarla birçok hastalık bulaşabilir. Bu tür hastalıklara zoonoz denir. Kedilerden de insanlara bulaşabilen bazı hastalıklar vardır. Bunların bazıları ülkemizde görülür, bazıları da görülmez. Bu hastalıkların başında toxoplasmosis gelir. Çünkü kediler toxoplazmanın doğal taşıyıcısıdır. Ancak bu, her kedi toxoplazma taşır anlamına gelmez. Bunun dışında, kuduz, kedi tırmığı hastalığı (cat scratching disease), bazı parazitler ve mantar hastalıkları da kedilerden insanlara bulaşabilir. Ancak durum fazlasıyla korkulacak kadar vahim değil. Yukarıda anlatılan hastalıkların çoğu, basit hijyen tedbirleriyle (örneğin elleri düzenli olarak sabunla yıkamak gibi) bertaraf edilebilir. Bazıları da ancak gerekli şartlar oluştuğunda, örneğin enfekte kedinin üzerindeki pirelerin ya da dışkısının ağız yoluyla alınması, yani YENİLMESİ halinde insanlara bulaşır. Bundan başka, kedinizin veteriner kontrollerini düzenli olarak yaptırmanız gerektiğini, kedinize pişmemiş et ve benzeri gıdalar vermemeniz gerektiğini söylememe sanırım gerek yok. Kedinize yapılan aşıların bir kısmının zaten sizinle doğrudan ilgisi yok. Örneğin karma aşı, sadece kedinizi viral enfeksiyonlardan korur. Bunlar da kedi hastalıklarıdır, insana bulaşması zaten sözkonusu değil. Kediniz aşılı olduğu halde size hastalık bulaşır mı? Hem evet, hem de hayır. Örneğin, kediniz kuduz hastalığına karşı aşılandıysa, kendisi bu hastalığa yakalanmayacağı için, dolaylı olarak siz de bu anlamda bu hastalıktan korunmuş, daha doğrusu, kedinizin size bu hastalığı bulaştırma riskini en aza indirmiş olursunuz. Öte yandan, kedinizin aşılı olmasına rağmen size hastalık bulaştırıp bulaştırmaması, kedinizin hangi hastalıklara karşı aşılandığıyla ilgili. Örneğin, toxoplazma aşısı dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu yüzden kedinizi toxoplazmaya karşı aşılatamazsınız. Bu arada; tekrar tekrar yaptığım bir hatırlatma: "KİST AŞISI" DİYE BİRŞEY YOK. KİST AŞISI GERÇEK ANLAMDA AŞI DEĞİLDİR. YALNIZCA "ANTİ-PARAZİTER" BİR İLAÇTIR. TABLET VE ENJEKTABL FORMU VARDIR. ENJEKTABL, YANİ ENJEKSİYONLA VERİLEN ŞEKLİNE KİST AŞISI DEYİP GEÇMİŞİZ. İnsanlarla birlikte yaşayan evcil hayvanların (kedi ya da köpek), tedbir olarak, her 3 ayda bir ya da veterinerinizin öngöreceği aralıklarla, iç parazitlere karşı ilaçlanması önerilir. Ki biz buna "proflaksi" diyoruz. Anlamı, hastalık gelmeden önce, tedbir almak demektir.

Kedimin Gözlerinde Sürekli Çapak ve Lekeler Var. Ne Yapmalıyım ?
Özellikle İran kedilerinde sıklıkla gözlenen bu durum erken teşhiste rahatlıkla tedavi edilebilen ve önüne geçilebilen bir sağlık problemidir. Tedavi edilmediği takdirde gözyaşı kanallarının tıkanması ya da göz çevresinde kalan çapakların Kornea (gözün saydam tabakası)'ya zarar vermesi sonucunda ciddi göz hastalıklarına neden oldukları görülmektedir. Düzenli olarak gözlerin temizlenmesi ve bakımı bu hastalıkların oluşumunu engelleyecektir. Kullanabileceğiniz solusyonlar ile ilgili lütfen hekiminize danışınız

Köpeğim / Kedim ishal oldu ne yapmalıyım?
İshal tanım olarak; sıvı kıvamlı, gün içerisinde fazla miktarda ve sıkça yapılan dışkılamadır. Hayvanınızın dışkısını bir veya iki sefer sulu kıvamda yapması normal olabilir. Bu durum devam edecek olursa mutlaka Veteriner hekiminize danışınız. Unutmayınız ki, ishal bir hastalık değildir. Vücutta birşeylerin ters gittiğinin bir belirtisidir.

3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bazı havlarimiz bez naylon poşet gibi bazı çöpleri tuketiyor bunu yememesi için ne yapmamız gerekiyor

    YanıtlaSil
  3. ABD, Iowa Şehrinde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi'nden bir temsilciyim ve hastane yönetimi tarafından internete nasıl işler yaptığımızı ve insan organlarının alınıp satılması için bir yıl daha başladıklarımı bildirme fırsatı veriyorum. böbrek, Bu teklifle ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-postayla bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin: Bağışçılarımıza iyi miktarda para telafi ediyoruz ve biz organlarda Cerrahi uzmanıyız ve bir bağışçı olarak risk yok. o.
    Ve bu bizim e-postamız:
    iowalutheranhospital@gmail.com
    Ayrıca, whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bize ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil